Bahasa

Pinda Perlembagaan Bukan Bermaksud Tak Hormat

KUALA LUMPUR, Malaysia--Tun Dr. Mahathir mendakwa bahawa UMNO tidak hormat perlembagaan sendiri dengan memindanya bagi menangguhkan pemilihan parti.

0 Comment 678 view

Terhimpit Hendak Di Atas, Terkurung Hendak Di Luar

KUALA LUMPUR, Malaysia--Tan Sri Muhyiddin Yassin menyatakan bahawa Presiden UMNO Dato’ Seri Dr. Zahid Hamidi meminta agar TSMY campur tangan dalam kes mahkamah yang beliau sedang hadapi.

0 Comment 5756 view

Ke Manakah Perbahasan Dasar Menghilang?

KUALA LUMPUR, Malaysia--Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS) dan Center for Market Education (CME) menzahirkan kebimbangan terhadap kekurangan perbahasan sekitar permasalahan ekonomi politik dan kesan jangka panjang dasar-dasar yang dilaksanakan.

0 Comment 2049 view

Basikal Lajak Dilihat Menjadi Musuh Negara

KUALA LUMPUR, Malaysia--Sejak kebelakangan ini basikal lajak dilihat seakan-akan sudah menjadi musuh kepada negara walhal ia bukan kegiatan jenayah berat.

0 Comment 2628 view

Satira Haiwan Dalam Dewan

KUALA LUMPUR, Malaysia--Mukhadimah: Tulisan ini adalah satira (daripada bahasa Inggeris "satire", daripada Latin "satur") yang ditakrifkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) sebagai karangan sindiran. Ia memberi huraian berikut: Unsur sastera yang mencampuradukkan sikap kritis dengan "humor" dan "wit" sehingga berjaya memperkatakan secara sindiran tentang kemanusiaan dan institusi manusia lazimnya dijelaskan secara simbolik dengan menggunakan watak-watak binatang.

0 Comment 3459 view

Usah Bermain Tabir Asap

KUALA LUMPUR, Malaysia--Dalam perbahasan Mesyuarat Khas Parlimen semalam, beberapa Ahli Dewan termasuk Ahli Parlimen Pagoh melontarkan bahawa tidak semua wakil rakyat yang sengaja keluar mahupun dipecat dari parti harus dilucutkan jawatan sebagai Yang Berhormat. 

 
0 Comment 3190 view

8 langkah untuk Malaysia tangani krisis makanan

KUALA LUMPUR, Malaysia--Berikut ialah memorandum yang diserahkan kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Jawatankuasa Kabinet Mengenai Dasar Sekuriti Makanan Negara pada 5 April 2022, dengan saranan 8 langkah untuk menangani krisis makanan yang timbul kepada peperangan di Ukraine. 
0 Comment 11556 view

Perkhawinan Bawah Umur: Kerajaan Tidak Serius

KUALA LUMPUR, Malaysia--Baru-baru ini, Menteri KPWKM mengumumkan tiada cadangan untuk mengharamkan perkahwinan bawah umur sebaliknya akan berusaha melalui cara-cara lain mengekang isu ini daripada terus terjadi.

0 Comment 4415 view

Parlimen Mesti Siasat Isu Pemilikan MySejahtera

KUALA LUMPUR, Malaysia--The revelation by the Public Accounts Committee (PAC) that the MySejahtera application was developed without a contract between the government and the private company who created it, and that it had been approved for sale through direct negotiations to another company is damning, further highlighting the lack of transparency in Malaysia’s business-political nexus. 

0 Comment 6618 view

Hentikan Gangguan Dan Ugutan Undang-Undang Terhadap Pembela Alam Sekitar!

KUALA LUMPUR, Malaysia--Memandangkan pelbagai gangguan baru-baru ini dan ugutan undang-undang ke atas pembela alam sekitar yang menentang eksploitasi sumber asli serta tindak balas yang lemah terhadap kejadian banjir di Pahang baru-baru ini, Gabungan Darurat Iklim Malaysia (GDIMY) menuntut kerajaan dari semua peringkat dan pihak berkuasa untuk segera menghentikan ugutan terhadap pembela alam sekitar dan dan wartawan.

0 Comment 14015 view

Wan Saiful Keliru Dengan Kegagalan Sendiri

KUALA LUMPUR, Malaysia--Nampaknya, sudah menjadi agenda rasmi Ketua Penerangan PPBM untuk menyerang UMNO sejak kebelakangan ini. Tapi macam manifesto PH yang dia tulis, beliau sendiri keliru dengan apa yang dikatakannya dan hanya fikir untuk memburukkan UMNO.

0 Comment 12475 view