Hot news

Bahasa

Bubar Parlimen Musim Banjir Tidak Wajar


KUALA LUMPUR, Malaysia--Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) memandang serius ura-ura untuk membubarkan Parlimen pada waktu terdekat.

0 Comment 768 view

Wan Junaidi: A steady hand and unsung reformist

Law minister Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar has been in the news a lot recently but unlike many other politicians who are the subject of media coverage

0 Comment 17127 view

Jangan Tangguh Penguatkuasaan Pindaan Anti-lompat Parti


KUALA LUMPUR, Malaysia--Gabungan Pilihan Raya Bersih & Adil (BERSIH) menggesa Perdana Menteri menasihatkan Yang di-Pertuan Agong (YDPA) supaya melaksanakan Pindaan Perlembagaan Anti-lompat Parti tanpa berlengah-lengah lagi. Pindaan perlembagaan yang amat diperlukan ini telah diwartakan pada 6 September.

0 Comment 5271 view

Tengku Zafrul Tumpang Gembira Pengeksport, Lupa Majoriti Rakyat Susah

KUALA LUMPUR, Malaysia--Semalam, Menteri Kewangan Tengku Zafrul menyangkah suara rakyat (termasuk saya) yang bimbang akan penurunan nilai mata wang Ringgit dan mendakwa ada pihak yang cuba mempolitikkan semua perkara untuk mencetuskan polemik.

0 Comment 2273 view

Jangan Merendah-Rendahkan Kaum Wanita


KUALA LUMPUR, Malaysia--Saya telah melihat video yang dikatakan oleh YB Hannah Yeoh berkenaan video di TikTok yang memaparkan selebriti membuat video promosi yang seakan merendah-rendahkan kaum wanita.

0 Comment 3092 view

Penulis Manifesto Pakatan Harapan Tuduh PM Tipu Rakyat

KUALA LUMPUR, Malaysia--Beberapa minggu yang lalu, PN bermesyuarat dan antara intipati mesyuarat adalah mereka kecewa dengan YAB Perdana Menteri Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob.

0 Comment 19494 view

Saya rasa ini sudah melampau


KUALA LUMPUR, Malaysia--Sepanjang perbicaraan Najib berkaitan dengan SRC International dan kita menyaksikan bagaimana kes ini telah “disegerakan” selama empat tahun kebelakangan (buat pengetahuan anda, perbicaraan kes liwat Fasa 2 Anwar mengambil masa selama enam setengah tahun), saya langsung tidak mengeluarkan sebarang komen atas dasar menghormati prinsip kebebasan dan integriti sistem kehakiman di Malaysia serta menyanjung pakar perundangan terkemuka dalam mentafsirkan dan menjalankan urusan penghakiman berlandaskan undang-undang bumi bertuah ini.

0 Comment 10520 view

Puteri Barisan Nasional Bersedia Menghadapi PRU-15!

KUALA LUMPUR, Malaysia--Terlebih dahulu saya ingin mengalu-alukan kehadiran rakan-rakan dari pelbagai sayap yang mewakili wanita muda komponen BN dan friends of BN yang datang dari jauh dan dekat.

0 Comment 17322 view

Tiada Tanda Soal Lagi - Fokus UMNO PRU-15 Bukan PemilihanKUALA LUMPUR, Malaysia--Sebentar tadi, Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia telah memaklumkan kepada Setiausaha Agung UMNO bahawa permohonan bagi meminda Perlembagaan UMNO telah diluluskan.

0 Comment 8477 view

RUU Anti-Lompat Parti


KUALA LUMPUR, Malaysia--RUU Anti Lompat Parti, antara tumpuan sidang Parlimen pada hari ini. Majlis Kerja Tertinggi UMNO yang bermesyuarat pada 14 April 2022 berpendirian bahawa RUU Anti Lompat Parti mesti segera direalisasikan sebagai satu manifestasi untuk memastikan hak pengundi sentiasa terpelihara dan dihormati.

0 Comment 12563 view

Selama Berminggu-Minggu Berzikir Soal Subsidi


KUALA LUMPUR, Malaysia--Bila Kerajaan tunjukkan bahawa subsidi dan bantuan kewangan sebenarnya pada tahap paling tinggi dalam sejarah - tiba-tiba cakap "kenapa bergantung kepada subsidi?"

0 Comment 11587 view

Tidak "Sambung" MOU Ialah Tindakan Kawan, Bukan Kerja Musuh

KUALA LUMPUR, Malaysia--Ada laporan bahawa seorang pemimpin UMNO berpandangan "UMNO merupakan musuh terbesar kita pada masa ini". Saya tak pasti apa konteks komen tersebut, tetapi antara alasannya ialah kerana sebahagian dari kepimpinan tidak mahu menyambung MOU bersama pembangkang.

0 Comment 16166 view

PAS Parti Loklaq, Cepat Koyak Bila Tak Dapat Habuan


JOHOR BAHRU, Malaysia--Saya selalu pelik dengan perangai pemimpin dari parti loklaq, PAS. Sebelum ini bila UMNO/BN desak Parlimen dibubarkan dan PRU15 disegerakan, mereka bermati-matian tolak desakan itu dengan alasan klise; masanya tak sesuai.

0 Comment 16647 view