Bahasa

BRICS: Kuasa Baharu Atau Potensi Merudum?

KUALA LUMPUR, Malaysia: BRICS ialah organisasi antara kerajaan (intergovernmental organisation) yang ditubuhkan pada 2006 yang terdiri daripada Brazil, Rusia, India, China dan Afrika Selatan, yang pada asalnya dijadualkan untuk memupuk hubungan ekonomi dan dialog politik yang lebih mendalam di kalangan negara anggota.
0 Comment 13804 view

Semikonduktor Malaysia Sandaran Kelebihan Geopolitik

KUALA LUMPUR, Malaysia: Strategi Semikonduktor Nasional (NSS) Malaysia dalam membangunkan industri semikonduktor, yang diumumkan oleh Perdana Menteri  merupakan satu langkah yang strategik dan kritikal dalam melonjak kepentingan sektor penting ini bagi pulangan berangkai kepada negara.
0 Comment 19121 view

Cerita Sebenar Kampung Sri Makmur

KUALA LUMPUR, Malaysia: Saya merujuk kepada kenyataan media daripada pihak Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bertarikh 27 Mei 2024 dan Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor, En Rahim Kasdi, bertarikh 2 Jun 2024.
0 Comment 20746 view

Pakatan Strategik Baharu the SQUAD Ubah Rubrik Kuasa Serantau

KUALA LUMPUR, Malaysia: Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin bertemu pada hari Khamis lalu dengan rakan sejawatannya dari Australia, Jepun dan Filipina di Hawaii untuk mengeratkan hubungan dan meningkatkan kerjasama dan operasi ketenteraan, yang dinamakan sebagai pakatan baharu yang dikenali sebagai "The Squad."
0 Comment 25873 view

Kebangkitan India Menjadi Kuasa Penyeimbang Serantau Dan Pulangan Kepada Malaysia

KUALA LUMPUR, Malaysia:Lawatan Menteri Luar India S Jaishankar ke Malaysia menjadi platform terbaik dalam mengangkat lembaran pertalian baharu dan memperkukuh domain kerjasama lebih erat dalam kapasiti peningkatan kebergantungan ekonomi dan kesepakatan dalam aspek pertahanan dan keselamatan.
 
0 Comment 19252 view

Usaha Australia Pikat ASEAN Dalam Menangkis Perluasan Beijing

KUALA LUMPUR, Malayia: Persidangan Khas ASEAN – Australia sempena ulangtahun ke-50 pertalian di antara kedua-dua entiti memberikan gambaran jelas kepada negara anggota serantau dan juga kepada kuasa luar terutamanya China.
 
0 Comment 23306 view

AIR - Isu Rakyat

KUALA LUMPUR, Malaysia: Saya sudah lama bawa isu air bersih di Malaysia sejak hampir sepuluh tahun yang lalu sehingga saya pernah disaman oleh syarikat bekalan air kerana saya telah mengkritik perkhidmatan air yang diberikan oleh mereka kepada rakyat. 
 
0 Comment 31180 view

Pekerja Asing Pun Manusia!


KUALA LUMPUR, Malaysia:Sungguh menjijikkan apabila pengilang di Malaysia melihat ia sesuatu yang wajar untuk menempatkan pekerja asing di penginapan yang melanggar piawaian kehidupan manusia dan melanggar undang-undang negara.

0 Comment 32572 view

Utamakan Siasatan Percubaan Mengebom Kereta Siti Kasim

KUALA LUMPUR, Malaysia: Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) mengecam sekeras-kerasnya percubaan mengancam nyawa peguam dan aktivis Siti Zabedah Kasim melalui pemasangan bahan letupan termampat (IED). Bom tersebut ditemui di tayar belakang kereta semasa sedang diselenggara oleh juruteknik kereta. Unit Pemusnah Bom mengesahkan bahawa bom tersebut adalah IED.

0 Comment 38499 view

PSM 25 tahun: Relevan-Berprinsip-Suara Marhaen

KUALA LUMPUR, Malaysia-25 tahun yang lalu, pada 30 April 1998 (Rabu), sehari sebelum Hari Pekerja, kami beberapa orang, antaranya Dr. Nasir, Selvam dan saya, bergerak pergi ke Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) Selangor di Jalan Pekeliling, Sentul, untuk mendaftar sebuah parti atas nama Parti Sosialis Malaysia (PSM).

0 Comment 46354 view

Jangan Biarkan Rasisme Toksik Bangkit Lagi

KUALA LUMPUR, Malaysia-Menjelang Hari Antarabangsa Penghapusan Diskriminasi Kaum, ‘International Day for the Elimination of Racial Discrimination’ yang akan disambut pada 21hb Mac, minggu depan, rakyat Malaysia malangnya dihantui oleh pelbagai isu mencetuskan emosi prasangka  kaum di kalangan masyarakat.

0 Comment 43767 view

Kepelbagaian Di Sabah

KOTA KINABALU, Malaysia-Kewujudan rumah ibadat berbeza agama di lokasi berhampiran antara satu sama lain, memberi gambaran jelas betapa amalan toleransi kaum yang sangat tinggi di kalangan masyarakat pelbagai etnik dan agama di Sabah.
0 Comment 36038 view

Tindakan Menangkap Pelajar Sekolah Menengah Kritik Soalan Peperiksaan SPM Tidak Wajar

KUALA LUMPUR, Malaysia-Susulan dengan penangkapan yang dikenakan ke atas dua remaja lelaki yang juga merupakan pelajar sekolah yang sedang menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) berikutan tular video mereka yang meluaskan rasa tidak puas hati terhadap soalan peperiksaan SPM mata pelajaran sejarah adalah tindakan yang tidak wajar dan kurang tepat.

0 Comment 37358 view

"Jangan Minta Orang Lain Berundur Jika Tak Mahu Letak Jawatan"

KUALA LUMPUR, Malaysia--Pengerusi UMNO dan Barisan Nasional (BN) negeri disaran bersama memikul tanggungjawab terhadap prestasi buruk parti dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), sekali gus meletakkan jawatan.

0 Comment 45747 view